En regnbåge syns över Hallunda efter en regnig kväll. I Bibeln kan vi läsa om regnbågen i den första och sista boken.
I 1 Mos 9:12–13 står det: Gud sa till Noa och hans familj efter den stora floden: Detta är tecknet för det förbund jag instiftar mellan mig och er och alla levande varelser ni har med er, för alla kommande släktled: min båge ställer jag bland molnen.
I Upp 4:3 berättas det om en regnbåge kring tronen i himlen. På ett annat ställe (Upp 10:1) kan vi läsa om en väldig ängel med en regnbåge kring sitt huvud. Regnbågen handlar om hopp, att något nytt kommer och samtidigt om Guds trofasta, orubbliga förbund. För Noa och hans familj skulle livet efter floden just börja. Under fyrtio dagar hade det varit översvämning och talet fyrtio berättar om att det nu skulle komma en ny tid.
Uppenbarelsebokens författare skriver om en ny himmel och en ny jord. Mitt i det som nyskapas syns regnbågen, som tecknet på att något nytt är i görningen, hoppet om himlen som vi en dag får se och erfara. Vi befinner oss i fastans fyrtio dagar och väntar på påskens mysterium. Under fastans tid lever vi i hoppet, väntar på påskens under, att få påminnas om och leva det nya livet i Kristus.
Det finns mycket talsymbolik i Bibeln. Förutom talet fyrtio kan nämnas talet sju, som står för fullkomlighet. Regnbågen innefattar sju färger och påminner oss därför inte bara om Guds förbund utan även om att i Gud finns fullheten av allt. Regnbågen står också för längtan, att få erfara det där ”sen” efter regnet, himlen efter jordelivet, uppståndelsen efter fastan.
Dessa dagar stavar jag också på det som står i församlingens vision, ett av de åtta orden - som är formulerade efter varje bokstav i H-A-L-L-U-N-D-A -aktualiseras på ett särskilt sätt: ”Längtan - efter fördjupad närhet i språkgrupperna, mellan dem och till närsamhället.” Jag är nyfiken på vad som kommer med dessa ord, vad min längtan bär med sig. Kanske är vi många som bär ett hopp och önskar se en regnbåge över vår församling och närsamhället där vi är särskilt kallade att dela evangeliet. Mitt i längtan är nuet det enda vi har men det finns ingen konflikt i att både spana framåt och samtidigt glädjas åt och ta ansvar för det. Båda perspektiven hör till pilgrimsvandringen som vi går tillsammans, i alla väder, trygga vad som än händer, omslutna av Guds förbund och fullhet. En dag får vår längtan svar.
Herren lever, våga tro det, lämna den tid som gått. Hoppet är framtid, nu är livet, vår möjlighet. Psalmer och Sånger nr 155.
Pastor Carin
Februari 2024
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin
I detta Programblad beskrivs församlingens och de tre språkgruppernas framväxt och förändring. Vi kan också benämna det, ”Pilgrimskyrkans identitet, utmaningar och möjligheter”. Kyrkans identitet - oavsett var den finns - är att vara ”mobile” och ”shifting”, en kropp som rör sig, föränderlig, sårbar och samtidigt stark, då den ju är Kristi kropp. Med detta perspektiv kan vi också lägga till att vi som kyrkans olika delar inte själva helt förfogar över den. Identiteten är djupt förankrad i Kristus och därmed finns också likheter med inkarnationens mysterium, möjligheter och begränsningar.
Genom att Gud blev människa, begränsas Gud - på ett sätt - till en viss plats och tid, men får samtidigt möjligheter att agera, genom Jesus. Så har det också varit, är och kommer det att vara för Kristi kyrka i världen, oavsett vilken kontext den finns i. Alla typer av begränsningar innebär samtidigt möjligheter till nya former, att framträda och verka som församlingskropp. Precis som en människas kropp förändras över tid, så gör också en församlingskropp detsamma. Detta är helt i linje med evangeliet som behöver landa i varje ny tid och finna livsutrymme i de avgränsningar som är för handen, och som i samma stund erbjuder ett specifikt sätt att framträda och verka.
Vi kan fundera över kyrkans identitet utifrån tre bilder, utan att göra någon värdering dem emellan. Är kyrkan som ett tempel, det vill säga, en fast plats, men traditioner och riter som det både kan vara svårt eller lätt (om igenkänning finns) att ta sig in i, som samtidigt talar om rötter och förankring? Är kyrkans identitet i stället som ett tält, flexibel, flyttbar och öppen för förändring? För det tredje: Ser kyrkan sig möjligen som ett värdshus, där hon blir en plats för alla skadade längs vägen och där den skadade lär oss att vara sårbara och att motta omsorg, med berättelsen om den barmhärtige samariern i åtanke (Lukas 10)? Kanske finns det drag av alla dessa tre bilder, i att vara en församling.
En pilgrimskyrka behöver kontinuerligt ställa sig frågan: ”What now”? Vad är det som rör sig bland oss och i världen, som behöver få en påverkan i våra liv, i gudstjänst - och församlingslivet? Vad säger oss evangeliet idag? Detta gör oss uppfinningsrika, benägna att gå vidare, som den Pilgrimskyrka vi är och törstande efter Andens ledning. Psalm 63:2 “Gud, min Gud, dig söker jag, min själ törstar efter dig, min kropp längtar efter dig, som ett kargt och uttorkat land.”
Pastor Carin
Oktober 2023
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin
Svaret är Equmeniakyrkan Hallunda, eller snarare Hallunda frikyrkoförsamling. Så hette den kropp som såg dagens ljus i mars 1970 och motiverade bildandet på följande sätt:
“I starkt medvetande om kallelsen att bringa Guds evangelium även till Botkyrka-stadens 45 000 invånare beslöt man att bilda Hallunda frikyrkoförsamling.”
Ungefär tre år senare började församlingen framträda i Hallunda med omnejd. Inflyttningen var intensiv i de nybyggda områdena i norra Botkyrka under denna period och inte bara en bygd nyskapades, utan också Kristi kyrka. Den fick ett nytt uttryck i och genom den nya församlingsgemenskapen vilken alltsedan början av 1970- talet ständigt omformats. Det gör en församlingskropp men kallelsen har varit och är densamma än idag.
Distriktsföreståndare Bernt Wåhleman (numera pensionär och återkommande predikant i gudstjänstgemenskapen kl 10.00) skrev följande i Svensk Veckotidning i februari 1987 - bland annat med tanke på norra Botkyrka - i en artikel med rubriken ”Har Gud skapat tätorten?”: “Samhällsomvandlingen har på kort tid strukturerat om åtskilligt på många håll i landet. Och processen fortgår. Mitt i allt detta måste kyrkan finnas. Men hur arbeta, när allting omkring den förändras?”
Utifrån Bibelns berättelser och människor kan vi förstå och se på oss själva som pilgrimer. Vi är på en vandring genom livet som Jesus efterföljare och behöver påminna oss om den grundinställning vi tillsammans formulerat i Församlingsordningen:
I väntan på Kristi kyrkas synliga enhet är församlingen ett provisorium. Vi behöver vara öppna för att ompröva vår organisation och våra verksamhetsformer inför de behov och nya utmaningar som möter oss i församlingen och i dess omgivning. Det är dock viktigt att vara trogen syftet, att vara de troendes gemenskap genom att dela Kristuslivet och föra det vidare.
Hur långt är ett halvt sekel? Svaret är 50 år. Vi ber om nåden att få fortsätta vandringen - den församlingskropp som vi är idag och kommer att vara - minst ett halvt sekel till och fortsätta dela Kristuslivet och föra det vidare, på många olika sätt. Enhet i mångfald. I tjänst för Gud, samhället och våra medmänniskor. “...jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag.” Filipperbrevet 1:6.
Pastor Carin
Maj 2023
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin
Så här års tittar man i backspegeln, skriver Verksamhetsberättelse och tackar Gud och varandra för det år som vi nyss avslutat. Därefter blickar vi framåt. År 2023 är något av ett julibéumsår i Equmeniakyrkan Hallunda.
I februari är det 10 år sedan Norsborgs Metodistförsamling uppgick i Hallundakyrkans församling (som församlingen hette då).
I oktober har det gått 15 år sedan vi började inbjuda till gudstjänster och verksamhet också på engelska.
Vi förblev en församling men utvecklade tre språkgrupper. När vi blickar tillbaka på alla dessa år kan vi konstatera att församlingen har varit med om en svårslagen resa. Vi har i bagaget både personliga och gemensamma erfarenheter och minnen. Själv kan jag säga att det är med en enorm tacksamhet jag blickar bakåt. Guds vind har blåst på oss och vi har sällan vetat vartåt det kommer att bära. Tillit, uthållighet, flexibilitet, öppenhet, nyfikenhet och nytänkande är några av de ord jag vill använda för att beskriva åren som gått.
Under en så pass lång resa - i tid - hinner man uppleva både toppar och dalar. Våra utmaningar har varit många, till exempel skavet i en stor mångfald, kulturkrockar och stora behov där resurser inte alltid räckt till. Topparna vill jag påstå har framförallt varit de gånger vi fått till goda gemensamma mötesplatser, erfarit växt och utveckling i de olika språkgrupperna samt fått erfara brödunder av olika slag.
Framåtblickandet, hur ser det ut? Vi får fortsätta att vara grundade i kyrkans kallelse: Tillsammans söker vi oss närmare källan, ljuset, kraften, vår Skapare, Räddare och Hjälpare. Samtidigt, i en ständig rörelse, “utåt” - på olika sätt och med olika språk - till den värld Gud älskar. Här behöver vi tillsammans söka former och relevanta sätt att framträda som församling, i varje ny tid, med de resurser vi tillsammans är och har.
Jag ser fram emot att fortsätta resan och att allt mer implementera den Vision som mejslats fram under en tid: Enhet i mångfald. Tjänar Gud, samhället och våra medmänniskor. Låt oss även framgent vara nyfikna på varandra och vad som kommer härnäst, närvarande i den kontext vi finns i och ha fortsatt mod till nytänkande.
Vi går i vår Herre Jesu Kristi namn!
Pastor Carin Hemmati
Januari 2023
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin
En ny hösttermin har precis börjat och kanske är någonting nytt i ditt liv. Positivt eller negativt. Vi har lagt valet bakom oss och en ny regering ska så småningom tillträda. Det är ständiga förändringar runt oss och i oss. Hur ska vi i kyrkan respondera på det? Hänger vi med och är vi relevanta i vår samtid? Dessa frågor kommer och går. Ibland drabbar de oss personligen, ibland är de utgångspunkten för samtal i församlingen och någon gång ställs frågorna till oss, “utifrån”.
En krönika jag läste i tidningen Sändaren på försommaren, av teologen och författaren Patrik Hagman, gav mig en del värdefulla tankar. Om inte nya, så en god påminnelse. Hagman beskriver vår samtid som fylld av distraktioner. Det är mycket som pockar på vår uppmärksamhet, tar vår fokus, bland annat ständiga uppdateringar av nyheter av skiftande slag i olika medier. Detta gör – enligt skribenten – att vi människor får svårare att koncentrera oss och alltför sällan klarar vi av att ta tankegången till den punkt där vi verkligen tänker något viktigt. Det grekiska ordet för den kraft vi kallar djävulen är diabolos och kan ordagrant översättas “splittrare” eller “bortkastare”.
Finns det då något i vår värld och i vår samtid som är mer relevant än just kyrkan – de vi är tillsamman – och det vi formar och gör tillsammans? Det mesta av det vi gör handlar om att koncentrera oss, fokusera: lyssna till Guds ord och låta Hjälparen, den heliga anden forma oss efter Guds rikes. Se vår nästa och beröras av vår omvärld till förbön och handling.
Kyrkan har fått enhetens gåva, mitt i en färgrik mångfald, och i den får vi utmanas och ta vara på alla resurser och möjligheter. Vi behöver visa på ett alternativ till splittring och polarisering. Vi är inte en åsiktsgemenskap. Kyrkan hålls inte främst samman av doktriner utan av relationer. Jesus är vårt centrum och hans kärlek är det kitt som fäster oss vid varandra och ju mer vi delar den, desto starkare står vi emot alla risker om söndring och uppdelning i “vi och dom”.
Vad gör vi nu då? Ja, vi fortsätter, håller ut, håller kurs och inser att kyrkan – evangeliet – är mer relevant än någonsin! I Johannesevangeliets femtonde kapitel upprepas orden: “Bli kvar....”. Bara det är Guds goda nyheter i en tid när vi springer på många bollar samtidigt. “Jesus Kristus är densamme igår, idag och i evighet.” Orden från Hebreerbrevet 13:8, får vara den “tyngd” som håller oss fästade vid och rotade i vår tro och i Kristus mitt i en tid av snabba förändringar och ständiga omdaningar.
Guds frid och fred in i ditt liv, ut i församlingskroppen och till jordens yttersta gräns!
Pastor Carin
September 2022
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin
Jesus hade sin väg att gå, vi - som kyrka i världen i dag och församling i den lokala kontexten - har vår väg. "Att förenas med Jesus och hans intressen i världen (Edin Lövås). Vi håller på att tillsammans förmulera en Vision för Equmeniakyrkan Hallunda, där vi vill beskriva vilka vi är och vad vi vill. I det ser vi möjligheter och samtidigt utmaningar. Utifrån H-A-L-L-U-N-D-A har vi hittat nyckelord som säger något viktigt om detta, till exempel att:
- Hålla sig nära, Gud och varandra.
Vi HUNGRAR efter Gud och tillsammans erfar vi mer av Guds kärlek, får ta emot och dela evangeliet om Jesus Kristus i Andens kraft, i ord och handling, genom många olika språk. Vi är LIKA - olika, i stor mångfald av uttryck och förståelse av den kristna tron, både i lära och liv. Detta är både en välsignelse och friktion, vilket påminner oss om att vi är ett provisorium i väntan på Kristi kyrkas synliga enhet. Vi är UNIKA, både som enskilda och församlingskropp, bristfällig men samtidigt "ett hus" för den heliga Anden. Därför, ACCEPTERA varandra i ett ständigt lyssnande och lärande!
- Hålla ut och inte väja för den svåra vägen.
Vi behöver vara formbara och lyhörda i en god ANPASSNING, för Guds vilja med oss i en församling och närmiljö som hela tiden förändras. Trogna vår kallelse, som goda förvaltare av skapelsen och evangeliet. Nyfikenhet, närvaro och nytänkande! Det goda upprepandet, kontinuitet - DAGLIGEN - och uthållighet över tid, samtidigt som vi är pilgrimer - på väg - som söker det obekväma, visar sårbarhet och kan släppa kontrollen.
Hålla fast vid hoppet!
Vi LÄNGTAR, strävar efter och hoppas på en större närhet i gudstjänstgemenskaperna, mellan dem och till närsamhället. En öppen kyrkport och en välkomnande gemenskap, en aktiv och självklar del i samhällsbygget. NÅDEN, Guds gåva genom tron, är förutsättningen. I vår svaghet och brist, blir Guds kraft störst.
"Ni har lärt känna herren Jesus Kristus, lev då i honom, med rot och grund i honom, allt fastare i den tro som ni har undervisats i, och låt er tacksamhet överflöda... I dopet har ni också uppstått med honom genom tron på kraften hos Gud som uppväckte honom från de döda". Kolosserbrevet 2:6-7. 12b.
Välsignad påsktid!
Pastor Carin
April 2022
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin
Lördagen den 16 oktober möttes de i församlingen som valts till olika uppdrag vid årsmötet, för att tala om församlingens VISION. Hur ser Din vision ut för Equmeniakyrkan Hallunda, för de närmaste åren? Samtalen har fortsatt i styrelsen och i medarbetargruppen. Det handlar om att då och då ta ut riktningen - tillsammans med varandra och Gud - se vilka vi är och vad vi längtar efter. En text och en bild ska försöka fånga något av detta. Fortsättning följer!
Så har utrustning och hantering av Youtube-sändningar börjat komma på plats. En lärprocess ligger framför oss och möjligheterna öppnas härmed att delta i gudstjänster, då man av olika skäl inte kan finnas i kyrkan. Det är viktigt att veta att bara de som finns på podiet kommer att synas i bild, inte de som sitter i “bänkarna”. Har du någon fråga, återkom gärna.
År 2022 kommer med en spännande och viktig nysatsning - Tillsammans Hallunda- med Equmenia, Sociala Missionen och Botkyrka kommun. Syften är att möta barn, på veckobasis i en scoutgrupp, ge möjlighet för föräldrar att samlas parallellt till föreläsningar och studie-cirklar. Lokala utflykter för hela familjen någon gång per månad och vissa perioder ledar-utbildning för äldre tonåringar. Vill Du, på något sätt finnas med i detta, som ledare bland barnen eller föräldrarna, hör av dig.
Advent, jul och ett nytt år bär med sig både spänning, förhoppningar och glädje men också oro och undran, hur ska det blir? Vi får ständigt återvända till, dela och leva av Guds ord. Kristus låter hela kroppen fogas samman och hållas ihop genom att alla lederna hjälper och stöder, med just den kraft han ger åt varje särskild del. Då växer hela kroppen till och byggs upp i kärlek, Efesierbrevet 4:16.
Guds välsignelse över dig, under advents- och jultiden och ett gott nytt år!
Pastor Carin
November 2021
- Uppgifter
- Kategori: Pastor Carin